Regulamentul auto - Semnalizarea rutiera Semnale conducatori autovehicule cu regim de circulatie prioritara

Home    Contact

Regulamentul auto

semnalizarea rutiera

CAPITOLUL 4
Semnalizarea rutiera

SECTIUNEA 7
Semnalele utilizate de conducatorii autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara si obligatiile celorlalti participanti la trafic

ART. 91
1. Semnalele mijloacelor speciale de avertizare, luminoase si sonore, se folosesc de catre conducatorii autovehiculelor prevazute la art. 32 alin. (2) lit. a) si b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, numai daca interventia sau misiunea impune urgenta.
2. Semnalele mijloacelor de avertizare luminoasa pot fi folosite si fara a fi insotite de cele sonore, in functie de natura misiunii ori de conditiile de trafic, situatie in care autovehiculul respectiv nu are regim de circulatie prioritara.
3. La efectuarea comenzilor prevazute la alin. (1) si (2), politistul poate folosi si fluierul.

ART. 92
1. Politistul rutier aflat intr-un autovehicul al politiei poate utiliza si dispozitive luminoase cu mesaje variabile pentru a transmite o dispozitie sau o indicatie participantilor la trafic. Aceste semnale pot fi adresate concomitent cu transmiterea unui apel prin amplificatorul de voce.
2. Politistul rutier aflat intr-un autovehicul al politiei poate executa semnale cu bratul, cu sau fara baston reflectorizant, scos pe partea laterala dreapta a vehiculului. Acest semnal semnifica oprire pentru conducatorii vehiculelor care circula in spatele autovehiculului politiei. Acelasi semnal efectuat pe partea stanga a autovehiculului semnifica oprire pentru conducatorii vehiculelor care circula pe banda din partea stanga in acelasi sens de mers ori in sens opus celui al autovehiculului politiei.

ART. 93
Conducatorii de autovehicule care se apropie de o coloana oficiala o pot depasi daca li se semnalizeaza aceasta manevra de catre politistul rutier. Se interzice altor participanti la trafic intercalarea sau atasarea la o astfel de coloana oficiala.

ART. 94
1. Coloanele oficiale se insotesc de echipaje ale politiei rutiere, in conditiile stabilite prin instructiuni emise de ministrul administratiei si internelor.
2. Coloanele de vehicule cu specific militar se insotesc de autovehicule de control al circulatiei apartinand Ministerului Apararii, care au in functiune mijloacele speciale de avertizare sonore, precum si cele luminoase de culoare albastra.

ART. 95
Vehiculele care, prin constructie sau datorita incarcaturii transportate, depasesc masa si/sau gabaritul prevazute de normele legale, precum si transporturile speciale pot fi insotite de echipaje ale politiei rutiere numai cu aprobarea Inspectoratului General al Politiei Romane.

Regulamentul auto - Semnalizarea rutiera Semnale conducatori autovehicule cu regim de circulatie prioritara